Saturday, May 14, 2011

Falske profeter = Ulver i fåreklær

















Bibelen advarer oss stadig mot falske profeter, falsk lære og forførelse, og i den sammenhengen gir den oss mulighet til å kjenne igjen og skjelne disse profetene og forførelsene som MÅ og VIL komme(Matt.18:7), som også gjelder den tid vi lever i.

I første omgang har jeg lett etter kjennetegn fra NT, siden det er der de fleste kristne vil hevde at vi først og fremst bør lete.
I NT finner vi formaninger og advarsler mot falske profeter(inkl. falsk lære eller forførelse) i alle bøker og brev, i mer eller mindre grad og i en eller annen form, bortsett fra Paulus brev til Filemon så langt jeg har klart å se.
I dag finnes det veldig lite advarsler mot dette, og hvis det var så nødvendig i Bibelsk tid, så må det da være minst like nødvendig hvis ikke mer i den tid vi lever i. Hvor mange kristne bøker, tv porgram, brev og artikler i dag skriver og advarer mot dette?!

Som en start på gjennomgangen om dette temaet, som kan være ganske omfattende, så skal jeg prøve å ta for meg de stedene i NT, i første omgang, som tar for seg dette med vranglære, falske profeter og forførelser. Det er viktig å se hva Bibelen først og fremst sier om dette og ikke tenke overfladisk på det som står, for det står der av en grunn, for at vi IKKE SKAL bli ført vill og ta til oss alt som går under kristendommens kappe og i Jesu navn!

Siden dette er det første innlegget der jeg dykker ned i Bibelen på dette temaet så passer det kanskje å ta frem første gangen dette blir tatt frem i NT, og av Jesus selv.
Vi kan se tilbake på bergprekenen som starter i kapittel 5 i Matteus evangeliet og vi kan merke oss at Jesus har holdt en kraftig bergpreken som har talt ut solide sannheter fra Guds hjerte. Hvorfor tror du Jesus velger å avslutte bergprekenen med et avsnitt som omhandler akkurat dette temaet vi er inne på? Kanskje for at vi ikke skal vike fra disse ord som blir omtalt i Matteus kapittel 5-8 og passe oss for dem som prøver å forandre og senke den standarden som blir gitt. La oss lese hva Jesus har å si oss etter sin preken:

"Vokt dere for de falske profeter, de som kommer til dere i fåreklær, men som innvendig er rovlystne ulver." (Matt 7:15)

De første ordene Jesus sier angående dette er at vi skal vokte oss for de falske profeter. Dette er Ord vi bør ta med oss helt fra begynnelsen av vår vandring med Jesus, med engang etter at vi har mottatt evangeliet, de gode nyhetene! Den som forkynner oss evangeliet, eller leder noen til frelse bør ta ansvar for å komme med advarsler så fort som mulig slik Jesus bl.a. gjorde her.
Jeg har merket meg at nyfødte kristne er mye mer mottakelige mot slike formaninger enn kristne som har vært troende en stund uten å ha mottat det fra "barnsben" av.
En annen ting er også å kunne være istand til å advare mot falske profeter når man føler man har fått noen sterke og viktige ord fra Herren som har sine røtter i Guds Ord og som med sikkerhet vil føre den kristne videre på en sunn vei.

Det er viktig å lese Ordet og la Ånden lede og inspirere!
Vår oppgave er å ha Ordet som vår Vei og Ånden som vår Veileder i Ordet. Men det er viktig å la Ordet og Ånden arbeide sammen i våre liv! Den ene fungerer ikke uten den andre. Hvis vi tror at Ånden alene kan lede oss så kan vi ganske fort gå oss vil uten å ha vært i Ordet(Apg.17:11). Hvis vi tror at Ordet alene kan lede oss så vil vi fort bli fariseere. La oss finne balansen så holder vi oss på den smale vei som Jesus snakker om i versene rett før han står fram mot falske profeter.

Videre beskriver Jesus disse profetene ved å si:"...de som kommer til dere i fåreklær, men som innvendig er rovlystne ulver". I dagens kristne samfunn velger de fleste kun første delen av Jesu ord("Vokt dere for de falske profeter").
I uttrykket "falske profeter" legger man da ofte inn alle frontfigurene i de andre religionene, men det er ikke de Jesus snakker om. De rovlystne ulvene vet vi å passe oss for, men når en rovlysten og sulten ulv kler seg i fåreklær så er det ikke like enkelt for enhver troende å se forskjell. De profetene Jesus snakker om vandrer rundt om og i kristne kretser i dag, og vi er kalt til å være på vakt. Jesus utdyper dette også noen vers senere og bl.a. i Matteus 24. Derfor trenger alle troende slike advarsler med jevne mellomrom. Rovlystne ulver er alltid ute etter et bytte. Slik er det med disse falske profetene, de er alltid ute etter noe fra en forsamling eller en enkelt person, og som oftest er det snakk om penger, og fruktene kommer til syne utfra det.

Fortsettelse følger....

1 comment:

Camilla said...

Fint innlegg! Godt å tenka over:) Tror dette blir ein interessante blogg.